Головна » 2015 » Березень » 3 » ВБИВСТВО НЄМЦОВА, ПУТІН І РЕАКЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ СПІЛЬНОТИ
16:40
ВБИВСТВО НЄМЦОВА, ПУТІН І РЕАКЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ СПІЛЬНОТИ

Микола Франко

Вбивство Нємцова – втрата для російського народу. Опозиція РФ втратила свого лідера, а світова спільнота сподівається на відкрите розслідування справи. 

Ввечері 27 лютого о 23:30 неподалік Кремля був вбитий російський опозиціонер Борис Нємцов. Вбивство відбулося за день до опозиційного маршу "Весна", запланованого на 1 березня. Невідомий чотири рази вистрілив в Бориса Нємцова, від отриманих ран опозиціонер помер на місці події.

 

Реація Кремля була «швидкою». Як повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков: «вбивство було замовним і має провокаційний характер» (РИА Новости). В ефірі КомерсантFM Пєсков сказав: «Можна досить легко припустити, що, скажімо так, лихі політологи будуть висловлювати точку зору про те, що, це завдасть шкоди якомусь реноме Путіна і так далі, і тому подібне. Але в даному випадку справа в тому, що, при всій повазі до пам'яті Бориса Нємцова, в політичному плані він не представляв якоїсь загрози, мається на увазі, зрозуміло, політичної, для чинного керівництва Росії і для Володимира Путіна. Якщо ми зіставимо рівень популярності, рейтинги Путіна, уряду в цілому і так далі, то в цілому Борис Нємцов був трохи більше ніж середньостатистичний громадянин. І тому я б був схильний, напевно, повністю відкинути цю точку зору».

Звістка про злочин швидко облетіла весь світ, і відповідей не довелося чекати довго. Лідери та МЗС Франції, США, Литви та багатьох інших країн висловили співчуття рідним та друзям Бориса Нємцова і різко засудили вбивство, прямо звинувачуючи російську владу в цьому ганебному злочині.

"Мене шокувала і засмутила звістка про жорстоке вбивство колишнього віце-прем'єра РФ Бориса Нємцова в центрі Москви. В кожному повідомленні він думав про те, щоби реформувати та відкрити Росію... Його відсутність відчує весь світ. США закликають російську владу невідкладно вжити дій для того, щоб розслідувати вбивство та притягти винних до відповідальності", - йдеться в заяві держсекретаря США Джона Керрі.

"Вбивство Бориса Нємцова показує, що Росія скочується в темряву терору проти власного народу", - йдеться в повідомленні президента Литви Далі Грібаускайте в своєму Twitter.

Українські президент Петро Порошенко та прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також висловили співчуття і закликали відкрито розслідувати обставини вбивства та покарати винних. Також вони назвали Нємцова «великим патріотом Росії та великим другом України».

Також президент заявив: "Декілька тижнів тому я мав з ним розмову, як будувати стосунки між Україною і Росією. Таким чином, як ми хотіли б їх бачити. Борис задекларував, що має оприлюднити переконливі докази участі російських Збройних сил в Україні. Хтось дуже цього боявся. Борис не боявся, кати боялися. Вони його вбили", - повідомляє Українська правда.

Турбйорн Ягланд генеральний секретар Ради Європи назвав вбивство політичним. "Це політичне убивство є ознакою клімату ненависті та нетолерантності, який розвивається сьогодні у багатьох частинах Європи, включно з Російською Федерацією", - зазначив він.

Також вшанувати пам’ять Бориса Нємцова вийшли тисячі людей в Москві, Санкт-Петербурзі, Києві та інших містах пострадянського простору. В Києві люди несли квіти до посольства РФ. Громадськість та опозиціонери звинувачують у вбивстві російського опозиціонера президента Путіна.

В інтерв'ю від 10 лютого Нємцов заявляв, що побоюється, що президент Росії Володимир Путін "замовить" його за опозиційні висловлювання.

Переглядів: 291 | Додав: Nicolas | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Важливо. Актуально. Головне.
Ми працюємо, щоб ви знали правду
Ми живемо у швидкоплинному світі. Новини доходять до нас зі швидкістю звуку. Тому варто бути у курсі всіх важливих подій. Ми створені для того, щоб Ви знали правду, ніщо важливе не оминуло Вас. Той хто володіє інформацією володіє світом.
На початок